Gå till innehåll
Farsta Ryttarvänner
Farsta Ryttarvänner

Nyheter

Start- och funktionärslista inför söndagens hoppning

Här hittar du all viktig information inför söndagens klubbhoppning. Varmt välkommna!

På söndag samlas vi kl 12:00 för upprop utanför stallet.

Observera att det inte är godkänt att byta hästens utrustning.

Kolla noga vilka funktionärsuppgifter du eller din ansvariga vuxna har, fråga tävlingsledningen på plats om du är osäker på vad din uppgift innebär.

<<< HÄR hittar du funktionärs- och startlistan Pdf, 80 kB.
Observera att startlistan är preliminär och kan komma att ändras

Tips inför din ritt

När du får startsignal och speakern säger "Namn varsågod och rid" så lyfter flaggaren flaggan, så fort flaggan är uppe och du rider över startlinjen så börjar din ritt även om du inte hört startsignalen eller inte är redo att rida ann på första hindret. Ett tips är att aldrig kors startlinjen innan du tänker börja. Är du fundersam om du fått startsignal, kolla alltid på flaggaren, och du kan alltid fråga en funktionär på banan.

Vad innebär de olika klasserna

Blåbärshoppning innebär att vi inte räknar nedslag och ingen tidtagning sker. Banan hoppas i trav eller galopp, och det är okej att ha någon som springer bredvid. Alla som deltar får rosett.


Bedömning A: Clear round innebär att alla som är felfria får en rosett när tävlingen avslutats. Ett ekipage åt gången rider banan och resterande i gruppen står utplacerade där de inte stör ritten.
 
Bedömning A/A:0: Tävling med två faser med ny startsignal innebär att ekipagen som hoppar felfritt i första fasen saktar av till skritt och inväntar en ny startsignal. När ny startsignal har getts hoppar man sedan nästa fas som är en kortare bana med tidtagning. Det är alltid två hästar inne på banan, det tävlande ekipaget och nästa startande som håller sig beredd, men ur vägen.

Utrustning

Alla hästar ska ha sin vanliga utrustning på sig, sadel, träns och benskydd. Hjälptyglar är inte tillåtet, men martingal är okej att använda. Andra ändringar av utrustning är inte godkända och ekipaget får inte komma till start om detta bryts. Detta är helt enkelt på grund av att återställandet inte fungerat trots flera påminnelser. Ryttaren får däremot knoppa eller fläta manen och/eller svansen på sin häst. Tänk på att återställa allt efter ritten.

Ryttaren får rida i vanliga ridkläder, klubbtröja eller tävlingskläder. Långärmat är obligatoriskt. Vi rekommenderar att säkerhetsväst bärs av alla ryttare under 18 år. Sporrar måste godkännas av ridlärare.

Framridning

Framridning för dig som rider Blåbär och Clear Round sker i stora ridhuset med ledning av ridlärare.

Framridning för två faser sker på utebanan där också framhoppning är. Ansvarig funktionär kommer att finnas på plats men tanken är att du ansvarar själv för din och din hästs uppvärmning.

Tänk på att värma upp dig och hästen med skritt, trav och galopp innan ni hoppar. Vi rider i vänster varv på framridnings delen, vi skrittar innanför spåret och travar och galopperar på spåret. Håll alltid minst en hästlängd avstånd till hästen framför och åt sidan.

På framhoppningen rider vi i höger varv. Börja hoppa på krysset och räcket och avsluta med några språng på oxern.
Ropa högt och tydligt innan du rider an på ett hinder. Cirka två-tre språng på varje hinder är att rekommendera.

Kom ihåg att hästen inte ska vara för trött när den kommer in på banan och att den ska komma in med modet och viljan att hoppa felfritt.

Fråga gärna den vuxna funktionären som finns på plats om hjälp om du behöver det eller om du har några frågor. Funktionären säger till dig när det är din tur att skritta över till stora ridhuset.

Efter sista ritt

Efter sista ekipage hjälps vi åt att ställa undan hinder och göra fint på ridskolan. När detta är gjort är det prisutdelning och fotografering utanför stallet. Då går även bra att köpa rosett för 42 kronor.

Publik är välkommen!

Publik är varmt välkomna till ridskolan och vår mysiga cafeteria kommer självklart vara öppen!

Vid frågor kontakta oss på

tavling@farstaryttarvanner.se

Vi ser fram emot en rolig dag tillsammans!

Publicerad: 2023-06-02

Senast uppdaterad: 2023-06-02

Författare: Sussie Viklund

Besöksadress
Farstanäsvägen 6
123 52 Farsta

Postadress
Farsta Ryttarvänner
Christine Dunaker
Gamla Magelugnsvägen 29
125 43 Älvsjö