Gå till innehåll
Farsta Ryttarvänner
Farsta Ryttarvänner

Nyheter

Startlista inför Hösthoppet

På söndag är det hopptävling på Farstanäset. Här hittar du som vanligt all viktig information samt funktionärs- och startlista. Varmt välkomna!

Samling kl 12:10 utanför stallet, kom i tid så du inte missar viktig information.

<<< funktionärs- och startlista Pdf, 91 kB.

Observera att startlistan är preliminär och kan komma att ändras. Kolla noga vilka funktionärsuppgifter du eller din ansvarige vuxna har, fråga tävlingsledningen på plats om du är osäker på vad din uppgift innebär.

Utrustning

Alla hästar ska ha sin vanliga utrustning på sig, sadel, träns och benskydd. Hjälptyglar är inte tillåtet, men martingal är okej att använda. Schabrak är tillåtet att byta men andra ändringar av utrustning är inte godkända och ekipaget får inte komma till start om detta bryts. Ryttaren får gärna knoppa eller fläta manen och/eller svansen på sin häst. Tänk på att återställa allt efter ritten.

Ryttaren får rida i vanliga ridkläder, klubbtröja eller tävlingskläder. Långärmat är obligatoriskt. Vi rekommenderar att säkerhetsväst bärs av alla ryttare under 18 år. Sporrar måste godkännas av ridlärare.

Klass, bedömning A/A:0: Tävling i två faser med ny startsignal innebär att ekipagen som hoppar felfritt i första fasen saktar av till skritt och inväntar en ny startsignal. När ny startsignal har givits hoppar ekipagen nästa fas som är en kortare bana med tidtagning. Det är alltid två hästar inne på banan, det tävlande ekipaget och nästa startande som håller sig beredd, men ur vägen.

Framridning och framhoppning

Uppsittning och framridning sker på en del av utebanan. På andra delen av utebanan är framhoppningen. Ansvarig funktionär kommer att finnas på plats men tanken är att du ansvarar själv för din och din hästs uppvärmning.

Tänk på att värma upp dig och hästen med skritt, trav och galopp innan ni hoppar. Vi rider i båda varven på framridnings delen och vid möte håller vi alltid åt höger. Vi skrittar innanför spåret och travar på spåret (galopp sker på framhoppningen). Håll alltid minst en hästlängds avstånd till hästen framför och åt sidan. Titta framåt så du ser vart dina kamrater är.

På framhoppningen rider vi i höger varv i trav och galopp. Börja hoppa på krysset och räcket och avsluta med några språng på oxern. Cirka två-tre språng på varje hinder är att rekommendera.

Vid mycket dåligt väder; Uppsittning, framridning och framhoppning sker i det lilla ridhuset. I lilla ridhuset rider vi enbart i vänster varv och skrittar gör vi på spåret medan vi travar och galopperar innanför. Håll alltid minst en hästlängd avstånd till hästen framför och åt sidan.

Ropa högt och tydligt innan du rider an på ett hinder.

Framridningen är en uppvärmning. Du kan självklart vässa vissa detaljer, men det handlar snarare om att testa av att allt fungerar innan det är dags att rida till start. Så tänk på att hästen inte ska vara för trött när den kommer in på banan och att den ska komma in med modet och viljan att hoppa felfritt.

Fråga gärna den vuxna funktionären som finns på plats om hjälp om du behöver det eller om du har några frågor. Funktionären säger till dig när det är din tur att skritta över till stora ridhuset.

Tips inför din ritt

Först blir du välkommen in på banan av speakern. Startsignal får du först när speakern säger "Namn varsågod och rid" och flaggaren lyfter flaggan, så fort flaggan är uppe och du rider över startlinjen så börjar din ritt även om du inte hört startsignalen eller inte är redo att rida an på första hindret. Ett tips är att aldrig korsa startlinjen innan du tänker börja. Är du fundersam om du fått startsignal, kolla alltid på flaggaren och du kan alltid fråga en funktionär på banan.

Efter sista ritt

Efter sista ekipage hjälps vi alla åt att ställa undan hinder och göra fint på ridskolan. När detta är gjort är det prisutdelning och fotografering utanför stallet. Då går det också bra att köpa rosett.

Vi ser fram emot en rolig dag tillsammans!

Publik är varmt välkomna till ridskolan och vårt mysiga café kommer självklart vara öppet!
Vid frågor kontakta oss på tavling@farstaryttarvanner.se

Publicerad: 2023-10-19

Senast uppdaterad: 2023-10-19

Författare: Sussie Viklund

Besöksadress
Farstanäsvägen 6
123 52 Farsta

Postadress
Farsta Ryttarvänner
Christine Dunaker
Gamla Magelugnsvägen 29
125 43 Älvsjö