Hoppning
Klubbens ambition är att anordna följande klubbtävlingar och träningar i hoppning minst en gång varje termin:
Blåbärshoppning: Ett träningstillfälle som riktar sig till dig som aldrig ridit bana tidigare eller om du känner dig lite ringrostig. Ryttaren bestämmer tillsammans med sin ridlärare vilken höjd, från 10 cm till 40 cm. Det går bra att hoppa i trav eller galopp. Inga tidigare förkunskaper krävs och det är okej att ha ledare/någon som springer bredvid. Ryttaren ska då hålla i tygeln och ledaren i ett grimskaft. Alla ekipage får rosett efter avslutad ritt.
Pay & Jump: Träningstävling där ryttaren bestämmer höjd tillsammans med sin ridlärare. Vi räknar inga fel och rosett går att köpa efter ritt oavsett resultat.
Clear round: Ryttaren bestämmer höjd tillsammans med sin ridlärare. Rosett delas ut till dem som ridit felfritt.
Tävling två faser: Två faser A:0/A:0 innebär att de som hoppar felfritt i första fasen får en ny startsignal och hoppar sedan nästa fas som är en kortare bana och med tidtagning. Hinderhöjden baseras på vilken kategori ponnyn tillhör. B, C eller D. Hästar hoppar samma höjd.
Framridning och framhoppning
Framridning och framhoppning sker inför vissa tävlingar i framridningsgrupper, och inför vissa tävlingar enskilt. Vad som gäller för varje enskild tävling framkommer i inbjudan till tävlingen.
På Klubbhoppningar för Märke 1–3 samt höjder upp till 50 cm sker framridning och framhoppning gemensamt under ledning av ridlärare eller ansvarig funktionär.
Om du tävlar två faser eller clear round på lite högre höjder så sker framridningen oftast självständigt. Ansvarig funktionär finns alltid på plats men tanken är att du ansvarar själv för din och din hästs uppvärmning.
Föräldrar/kompisar/anhöriga får inte vara på banan under framridningen men får gärna sitta på läktaren.
Innan du går in i ridhuset vid framridningen tala om klart och tydligt att du kommer in.
Håll ett ordentligt avstånd till häst framför och åt sidan. Minst två meter (ca en hästlängd).
Tänk på att värma upp dig och hästen med skritt, trav och galopp innan ni hoppar. Skritta alltid på spåret, och trava och galoppera innanför och håll alltid minst en hästlängd avstånd till hästen framför och åt sidan.
Börja hoppa på räcket och avsluta med några språng på oxern. Ropa högt och tydligt innan du rider an på ett hinder. Cirka två-tre språng på varje hinder är att rekommendera.
Tänk på att kommunicera och berätta vilket hinder du tänker hoppa.
Kom ihåg att hästen inte ska vara för trött när den kommer in på banan och att den ska komma in med modet och viljan att hoppa felfritt.
Fråga gärna den vuxna funktionären som finns på plats om hjälp om du behöver det eller om du har några frågor. Funktionären säger till dig när det är din tur att skritta över till banan.
Utrustning
Alla hästar ska ha sin vanliga utrustning på sig, sadel, träns och benskydd. Hjälptyglar är inte tillåtet om du tävlar i två faser eller på Clear round, men martingal är okej att använda. Andra ändringar av utrustning måste godkännas av ridlärare. Ryttaren får knoppa eller fläta manen och/eller svansen på sin häst. Tänk på att återställa allt efter ritten.
Ryttaren får rida i vanliga ridkläder, klubbtröja eller tävlingskläder. Långärmat är obligatoriskt. Vi rekommenderar att säkerhetsväst bärs av alla ryttare under 18 år. Sporrar måste godkännas av ridlärare.